В коалицията надделява хардлинията за правителство от лидери и партийци, а не

...
 В коалицията надделява хардлинията за правителство от лидери и партийци, а не
Коментари Харесай

Тестват Борисов: Петков и Василев вицета в кабинет “Денков” (ОБЗОР)

 В обединението надвива хардлинията за държавно управление от водачи и партийци, а не експертно. И единствено от свои  Ген. Атанасов също в листата, Владислав Панев – също, както и Весела Чернева

Няма ултиматум към “Продължаваме смяната ” и Демократична България да си дадат листата с министри до края на седмицата, само че все пак претендентите евентуално ще бъдат показани на ГЕРБ по 1 май. Вероятно още в неделя.

Това стана ясно в четвъртък, откакто Бойко Борисов и Николай Денков един след различен увериха, че не си говорели с ултиматуми, като в изявленията си бяха очебийно общителни . Ден по-рано шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова сложи период до края на седмицата, само че водачът ѝ в четвъртък го анулира.

Именно ученият, някогашен министър на образованието в кабинета “Петков ”, е името за министър председател на “Промяната ” и Демократична България в този лист.

Тази номинация от няколко дни се чете сред редовете в изявленията на представителите на обединението. А упованието бе подсилено от обстоятелството, че той непроменяемо е отпред на преговорните групи, като във вторник даже бе пратен самичък против министрите на ГЕРБ.

Борисов самичък го уточни като положително комбиниране от политик и специалист.

ГЕРБ и Политическа партия още през днешния ден разискват проектобюджета с Министерството на финансите (СНИМКИ/ВИДЕО)

Като диалогична, експертна и не толкоз партийна фигура Денков е безспорният претендент на обединението. Не по този начин обаче стоял въпросът с подредбата по другите постове.

В листата от имена, за които има към този момент единодушие, е и това на Кирил Петков. Той щял да бъде препоръчан за вицепремиер с сектор специфични служби и Шенген.

В обединението обаче има съществено напрежение за включването на съпредседателя на “Продължаваме смяната ” в държавното управление. И по принцип за включването на водачите. След днешните думи на Борисов обаче, че би подкрепил и кабинет даже с Петков в него, в случай че му хареса програмата, последователите на някогашния министър-председател надвили във вътрешния спор дали да се заложи на експертност, или на съществени партийни фигури.

Неговият съпредседател в Политическа партия Асен Василев пък щял да бъде препоръчан за финансов министър и вицепремиер с сектор проекта за възобновяване и резистентност.

Политическа партия са наложили на сътрудниците си и министър на външните работи. Т ози пост е очакван за Весела Чернева , която при ръководството на кабинета на Кирил Петков бе консултант на премиера. Тогава Чернева влезе в спор с външната министърка Теодора Генчовска по тематиката за повдигането на ветото за Северна Македония.

Много разногласия е провокирала и кандидатурата за министър на вътрешните работи. Засега в черновата за кабинет против поста е записан водачът на ДСБ

Атанас Атанасов, който самичък пожелал да отиде в Министерство на вътрешните работи

С това възмутил сътрудниците си от “Да, България ”, които единствени упорстват партийни водачи да не стават министри, а да се заложи на хора с по-експертен образ, които да са по-приемливи и за ГЕРБ, и за обществото като цяло , заяви “24 часа ”.

Лидерът на третия сътрудник в Демократична България “Зелено придвижване ” – Владислав Панев, пък е името за екоминистър.

Вътрешни напрежения в обединението на вторите затрудняват и сформирането на парламентарните комисии. Без тях депутатите действително не могат да проработят, другояче

в деловодството вече са натрупани 45 закона

Политическа партия и Демократична България се разбързаха

Но 18 дни откакто Вежди Рашидов би първия звънец, няма кой да ги гледа.

Въпросителните са както към това коя партия кои комисии взема, по този начин и към избора на ръководителите. 9 дни лиши на ГЕРБ и ПП-ДБ да реализират консенсус Росен Желязков да оглави Народното събрание, като разменната монета бе втората по величина коалиция да получи правната комисия. Но тя изненада даже своите, отреждайки поста за 30-годишния Стою Стоев. Заради това, че правосъдната промяна е идеята на Демократична България, се очакваше тя да излъчи шефа и това да е някогашната правосъдна министърка Надежда Йорданова.

Дори Борисов изрази подозрения в опита на младия правист. Заради ангажимента креслата на шефа на Народно събрание и на комисията да са на ротационен принцип той съпостави Стоев с Росен Желязков – “ най-хубавият админ ”. Едно младо момче едва ли има този юридически опит за началник на правна комисия, усъмни се Борисов. Но пък можело да се окаже и “ доста добър ”.

Макар да показват успокоение, рокадата не е предходна без разтърсвания в новата коалиция, а

Демократична България са се заканили да отстояват по-категорично позиции за останалите комисии.

Борисов: Ако има стратегия, и Кирил Петков може да е допустим (ВИДЕО)

Дали поради вътрешните драми сред Политическа партия и Демократична България, или поради концентрацията в проектокабинета и управническата стратегия, сред парламентарните групи въобще не се водят диалози всъщност за разпределението по комисии, признаха депутати от разнообразни партии. Обясняват единствено, че то ще е “ съразмерно съгласно размера на парламентарните групи ”, което е естественият принцип.

Но защото законите в действителност са незабавни, с цел да се проработи по някакъв метод, се появила следващата нетрадиционна концепция –

комисиите да почнат

без ръководители, единствено със заместници. Подобен проблем към този момент имаше в предходния парламент, в който земеделската се снабди с началник чак месец след образуването си. Идеята обаче не среща поддръжка и е по-скоро в графата “ илюзии ”.

Юристи обясниха пред “24 часа ”, че образуването на комисии по този начин или другояче не може да се случи преди “Държавен вестник ” да обнародва правилника за работа на Народно събрание. Приемането му тече от сряда на фона на шумни разногласия и непроизводителен звук, обструкции от “Възраждане ” и ответна реакция, родила репликата на Манол Пейков към Костадин Костадинов – Късопишковец (било човек, който написа с къси букви). Така от дневния ред за петък дефинитивно изпадна излъчването на комисиите, очакванията са най-малко правилникът да бъде завършен.

На този декор екипи от двете водещи обединения, както се зарекоха, започнаха работа по управническата стратегия. Това изглеждаше леко комично, тъй като на групички депутатите им се разположиха в кафенето на Народното събрание и започнаха нещо да пишат на коляно и в телефоните си. Заради това пленарната зала съвсем се опразни и се наложи да бъде оповестена отмора, до момента в който се съберат народни представители за чуването на шефката на ЦИК Камелия Нейкова.

По-солидно изглеждаха диалозите за бюджета, работната група се събра в зала “Запад ”. На нея Бойко Борисов изпрати 4-ма ексминистри – Томислав Дончев, Кирил Ананиев, Красимир Вълчев, Теменужка Петкова, плюс Жечо Станков. Осмина бяха от ПП-ДБ, диалога водеше Асен Василев. По-късно заедно отидоха във финансовото министерство, с цел да приказват и с екипа на Росица Велкова.

Резерви в данъчните доходи за понижаване на недостига видя Кирил Ананиев. Но не с доста. Асен Василев повтори, че при заложените финансови разноски би трябвало да се види какъв брой са готовите планове, както и да се вкарат дивидентите на държавните компании.

Постигнахме единодушие във връзка с програмата. Важно е да се видят оптимално бързо специалистите и когато ние изготвим документ, той да бъде оптимално непосредствен до това, което би могло да получи поддръжка от другата страна ”, заключи акад. Денков.

Борисов обаче още веднъж прикани ПП-ДБ да кажат от кого различен с изключение на от ГЕРБ биха очаквали да пристигна тази поддръжка.

Значи Движение за права и свободи е по-приемливо от ГЕРБ? Кажете го на вашите гласоподаватели и аз ще се съглася. Направете си коалиция и управлявайте. Но да шикалкавите с плаващи болшинства и с сходни нелепости – това е единствено за хора, които не знаят по какъв начин се ръководи страна ”, предизвести той.

В ГЕРБ към този момент имали подготвеност да излъчат различен преговорен екип за диалози с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, евентуално още идната седмица.

Да влезе най-доброто от двете страни – експертите ни отдавна са политици. Може и Кирил Петков

Най-доброто ” от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да влезе в състава на възможния им общ кабинет, без значение от квотите. Като това включва и политици, и специалисти, в случай че ще и Кирил Петков да е министър председател, тъй като най-важна е управническата стратегия.

Тези рамки очерта водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, като посочи, че специалистите на партията му в действителност от дълго време са станали политици, и даде образец с Томислав Дончев и Делян Добрев.

„ Така би трябвало да наподобява, в случай че имат сериозен проект да създадем кабинет. Ако нямат, към този момент бих го нарекъл изнудване „, разяснява водачът на ГЕРБ. И допусна, че е допустимо ПП-ДБ да изчакват ГЕРБ да провалят шанса си с първия мандат, да се скарат с другите обединения в Народно събрание и след това те да минат след тях и да договарят с тях. Определи отношението на ПП-ДБ като “обидно ” и нелогично да приказват за втория мандат, без да предложат състав на Министерски съвет.

Най-важна за него била управническата стратегия – даже повече от това дали Кирил Петков ще стане министър председател, тъй като, в случай че се схванат за нея, щели да я предложат и при първия, и при втория мандат. А за правенето ѝ екипи от двете обединения започнаха договарянията по браншове още по време на пленарното съвещание в четвъртък.

Според Борисов ПП-ДБ към този момент са признали, че ГЕРБ е първа политическа мощ на два следващи вота с избора на ръководител на Народното събрание и с това, че споделят “ разрешаваме на ГЕРБ да ни управлява ”. Макар че добави: “ Виждате ли какъв брой е неуместно и това? Ако ние сме неприятни, даваш на неприятния да те управлява. Има ли логичност? Няма . ”

ЕДИНСТВЕНО В NEWS24sofia.eu! Неофициално: Петков и Василев ще са вицепремиери в кабинет на ПП-ДБ
Източник: news24sofia.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР